Min handlekurv

Lukk

✓ Gratis tapetprøve 😍 |  Rask levering |  Fri frakt på ordre over 1500 kr

Tapetguide: Hvordan tapetsere vegg og hjørner

Det er egentlig ganske lett og veldig gøy å tapetsere et rom. Skal du fornye et hjem, er tapet en effektiv og kreativ løsning.

Vi i Tapetfabrikken.no tror at alle kan tapetsere. Her har vi laget en liten guide for deg som ikke har gjort det før, eller som vil ha en liten oppfriskning på hvordan det gjøres. Fra forberedelser til tapetsering.

 

1. Slik velger du riktig tapet

 Tapetfabrikkens hovedleverandør er fabrikken Duro i Sverige. De produserer to ulike tapeter.

 • QuickUp-tapet: Er en moderne tapet som kan limes direkte på veggen.
 • Tradisjonelle tapeter: Produsert med slitesterk papir som tapetseres på tradisjonell måte (altså, påfør lim på tapetet og la det svelle i 5 minutter).

 Til syvende og sist handler det om å finne en farge og mønstertype som du liker – smak og behag. Gjør litt research på trender og let etter inspirasjon på nettet J

 Bla i nettbutikken vår for å finne noen tapeter du liker. Vi har ofte kampanjer på tapetene våre her: https://tapetfabrikken.no/collections/kampanje

Duro har også utviklet et digitalt verktøy der du kan tapetsere et rom med en av tapetene deres. Klikk på "Tapetsera ett rum" på nettsiden deres.

 

2. Så mye tapet trenger du

Tapetrullene er 53 cm brede og 10 m lange. Med en takhøyde på 2,4 meter, så får du ca. 4 tapetbredder og ca. 3 bredder om tapetene må tilpasses mønsteret (en tapetbredde er fra gulv til tak og så bred rullen er).

Hvor mye tapet du trenger avhenger av veggens bredde og høyde samt om rommet har dører og vinduer. Du bør kjøpe en ekstra rull for å være på den sikre siden J

Eksempel på beregning: Hvis rommet er 3 x 4 m stort, er omkretsen 14 kvm. Da trengs det 7 tapetruller. Er det mønstertilpassing inn i bildet, så må man regne med flere ruller. Vi har også en tapetkalkulator under hvert produkt, men alltid fint å legge på litt margin.

 

3. Verktøy for tapetsering 

 • Vater og saks: For å sikre rette linjer og oppsett
 • Blyant: For passmerker på tapetet
 • Tommestokk: For å måle opp
 • Linjal med stålkant: For å kunne skjære rett
 • Riktig tapetlim: Anbefaling kan du finne på etiketten
 • Rulle / pensel: Brukes til å påføre lim
 • Svamp og vann: For å tørke bort overflødig lim
 • Tapetkniv med skarpe blader: Ha skarpe blader slik at tapetene ikke revner
 • Tapetverktøy: For å jevne ut QuickUp-tapetet
 • Tapetbørste: For å jevne ut luftbobler under tapetet
 • Krakk / stol
 • Tapetbord: For å gjøre tapetseringen enda enklere

 

4. Underarbeidet – Avgjørende for sluttresultatet 

Underarbeidet er avgjørende for et strøkent sluttresultat. Dette steget er litt avhengig av hvordan type tapet du velger. Sikre at underlaget er tørt og jevnt.

For å gjøre tapetseringen enklere for deg, er det noen ting du bør tenke på: 

 1. Forsikre deg om at serienummeret er likt på samtlige ruller før du åpner dem.
 2. Sikre at du har de riktige verktøyene i listen over.
 3. Slå av strømmen i rommet du skal tapetsere, og ta deretter av dekslene rundt stikkontakten og slå på igjen.
 4. Fjern tak- og gulvlister. Bruk noe du kan lirke listene forsiktig med.
 5. Fjern kroker og andre ting på veggene. Fyll igjen hull.

 

Vanlige tapetsymboler

Ingen mønstertilpassing: Mål bredden og høyden på veggene. Med en normal vegghøyde på 2,4 meter, vil én tapetrull holde til 4 bredder så fremt det ikke er noe mønster.

Forskjøvet mønstertilpassing: Forvent at den spesifiserte dimensjonen skal legges opp til takhøyden på hver bredde. En tapetrull med mønsterpasning holder vanligvis til tre bredder.

Rett mønstertilpassing: Forvent at den spesifiserte dimensjonen skal legges til takhøyden på hver bredde. En tapetrull med mønsterpasning holder vanligvis til tre bredder.

QuickUp-tapet: QuickUp-tapet krever minimalt forarbeide. Lim tapetet direkte på veggen. Toppskiktet gir tapetet en unik overflate – høy holdbarhet mot smuss, vann og slitasje. Tapetet hverken svulmer eller krympes. Tapetkanten/linjene er knapt synlige.

Høy vaskbarhet (alle tapetene til Duro): Tåler å vaske med såpe og vann.

Høy lysekthet (alle tapetene til Duro): Pigmentene i alle tapetene er av høy kvalitet og varer i flere år. Vi bruker mye farge, som gir en sterkere tapet, lengre holdbarhet og høy lysekthet.

 

   

  

Tapetsering med QuickUp-tapet 

 1. Ved montering av QuickUp, så rulles limet direkte på veggen – jevnt fordelt på 2-3 tapetbredder (på ca. 1-1,5 m). Bruk pensel der det er kronglete å komme til. 
 1. Start fra en dør, vindu eller et hjørne. Når du kommer til strømbryter og stikkontakt, må du slå av strømmen og trekke ut stikkontaktene. Skjær mens tapetet er fuktig og før du setter tilbake bryter og deksler. 
 1. Legg opp den første tapetbredden. Fest den lett på plass og så høyt at et fuktighetsstykke kommer litt over en taklist, eller lignende, der du har tenkt å skjære. Kontroller at tapetbredden sitter loddrett. Rett opp tapetet hvis den sitter litt skrått. Ikke prøv å vri. Hvis det mangler lim på et lite område, så kan det oppstå bobler der. Rett deretter på tapetet og påfør mer lim.
 1. Gni tapetverktøyet fra midten av tapetet og utover slik at luftboblene forsvinner. Vær forsiktig i kantene for der kan det oppstå lim på verktøyet eller tapetet. Lim som havner på framsiden kan raskt vaskes bort med svamp og vann. 
 1. La tapetet gå noen få millimeter over listene og kutt derfra. Bytt blad ofte – et sløvt blad revner tapetet. 
 1. Sett opp neste tapetbredde kant til kant (ikke overlappende). Sørg for å passe mønsteret riktig slik at du får det beste resultatet for tapetet. 
 1. Hvordan tapetsere et hjørne? Skjær på langs i hjørnene. Påfør litt lim over en bredde rundt hjørnet. La den første breddedelen gå 2 cm rundt hjørnet.
 • Er det et indre hjørne? Sett neste bredde med overlapping helt inn i hjørnet. Påfør lim på den delen av tapetet som faller under overlappingen. Tørk av overflødig lim med svampen.
 • Er det et ytre hjørne? Sett neste bredde ca. 5 mm inn i neste vegg for å forhindre at den revner opp hvis du går mot den. Tørk av overflødig lim med svampen. 
 1. Luft godt. Tapet tørker best ved normal romtemperatur.

 

Tapetsering med papirtapet 

 1. Klipp til breddene på tapetet for å samsvare med mønsteret. Ha noen centimeter overskudd både opp og ned, opptil 10 bredder om gangen. Tips er å merke de avskårne breddene med en pil oppover på baksiden for riktig retning. Masse lim rulles deretter på baksiden av tapetet. Pass på at det er lim helt ut til kantene. Det er viktig at du sørger for at det ikke kommer noe lim på tapetbordet og dermed risikere å komme foran på neste bredde! Brett deretter bredden mot midten slik at kortendene møtes med limets sider innover. La tapetet svelle i litt over 5 minutter.
 1. Start tapetsering ved et vindu for å unngå skygger på skjøtene. Det er viktig å sørge for at tapetet fester seg til underlaget, da Duros tapet er plassert kant til kant (alternativt med en liten overlapping, se rullemerket). Tapetser omtrent halve rommet til du kommer til en dør eller et hjørne. Start så på den andre siden av vinduet og tapetser resten. Plasser alltid breddene etter hverandre, også over vinduer og dører. Når du kommer til strømbryteren og stikkontakten, må du slå av strømmen og trekke ut stikkontaktene. Skjær mens tapetet er fuktig og før du tar tilbake brytere og deksler.
 1. Pakk ut den øverste halvdelen av den første tapetbredden og sett den på plass noen centimeter over taket der du planlegger å skjære. Kontroller at bredden sitter rett. Løsne tapetet hvis det sitter skrått.
 1. Brett deretter ut den nedre halvdelen og fest den på veggen. Jevn ut med en børste for å fjerne luftboblene. Arbeid først fra midten av tapetet og ut til kantene og fra taket til gulvet. 
 1. Skjær langs tak- og gulvlister. Bytt blad ofte – et sløvt blad revner tapetet. Lim som havner på framsiden kan vaskes bort med svamp og rent vann.
 1. Sett opp den neste bredden med trådkant (ca. 2 mm overlapping). Fordi tapet krymper litt når det tørker kan det oppstå være mellomrom. Sørg for å passe mønsteret riktig. 
 1. Skjær på langs i hjørnene. Lim og brett breddene som vanlig. La den første breddedelen gå 2 cm rundt hjørnet.
 • Er det et indre hjørne? Sett neste bredde med overlapping helt inn i hjørnet. Påfør lim på den delen av tapetet som faller under overlappingen. Tørk av overflødig lim med svampen. 
 • Er det et ytre hjørne? Sett neste bredde ca. 5 mm inn i neste vegg for å forhindre at den revner opp hvis du går mot den. Tørk av overflødig lim med svampen. 
8. Luft godt. Tapetet tørker best ved normal romtemperatur.